Αγαπημένα

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Μουσική

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

05 April
20:30
ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 και ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025 στις 20:30

Η μουσική παράσταση Τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς εμπνέεται από την ατμόσφαιρα του μεσοπολεμικού Βερολίνου, μιας μητρόπολης που ταλαντεύεται στο χείλος της καταστροφής.

«Θα τραγουδούν οι άνθρωποι και στους σκοτεινούς καιρούς; Ναι, θα τραγουδούν· για τους σκοτεινούς καιρούς». Με αφετηρία αυτό το επίγραμμα από τη συλλογή Ποιήματα του Σβέντμποργκ του Μπρεχτ, οι δημιουργοί της παράστασης στρέφουν το βλέμμα τους στην περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν η Γερμανία μεταμορφώνεται σε ένα καζάνι αντιφάσεων που κοχλάζει.

Οι νέοι ήχοι και η μαύρη μουσική από την Αμερική, τα σπάργανα της ποπ αρτ και οι πειραματισμοί του πρώιμου μοντερνισμού, οι καινούργιες σεξουαλικές νόρμες και η ελευθεριότητα, το μοτίβο της μοιραίας γυναίκας και ο κόσμος του εγκλήματος έρχονται στο προσκήνιο ως έμπνευση στην τέχνη, με φόντο τη διαρκή απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, την άνοδο του φασισμού και μια κοινωνία που οδεύει μεθυσμένη προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα προμηνύματα αυτής της πορείας προς το σκότος διατρέχουν υποδόρια τη μουσική του Γκούσταβ Μάλερ, γραμμένη δεκαετίες πριν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και προλειαίνουν το έδαφος για συνθέτες αυτής περιόδου όπως ο Αλεξάντερ Τσεμλίνσκι και ο Φραντς Σρέκερ, συνιστώντας την πρώτη ύλη στον πολυποίκιλο καμβά της παράστασης.

Εμβληματικά έργα του Μάλερ πλάι σε παραγνωρισμένα διαμάντια της μεσοπολεμικής μουσικής δημιουργίας παρουσιάζονται υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου σε διασκευές του συνθέτη Πάνου Ηλιόπουλου, δημιουργώντας μια σκοτεινή (μετα-)καμπαρέ αισθητική.

Την πολυφασματική εικόνα της παράστασης και τον φωτιστικό σχεδιασμό αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Στέφανος Δρουσιώτης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η υψίφωνος Αφροδίτη Πατουλίδου με τη συνοδεία του διακεκριμένου συνόλου Ergon, σε μια καθηλωτική ερμηνεία ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, στο παρελθόν και το παρόν, τις αντιφάσεις και τις ελπίδες μιας εποχής που επανέρχεται επίμονα.

 

Συντελεστές παράστασης:

ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ αρχική σύλληψη / μουσική διεύθυνση

ΠΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ διασκευές / ενορχηστρώσεις

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ σκηνοθεσία / εικαστική επιμέλεια / σχεδιασμός φωτισμού

 

ερμηνεύει η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ υψίφωνος

με το ERGON ENSEMBLE: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΕΚΟΣ κλαρινέτο, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΚΟΒΑΝΟΣ φαγκότο, ΑΝΔΡΕΑΣ-ΡΟΛΑΝΔΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ τρομπόνι, ΠΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ πιάνο / live electronics, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ βιολί, ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ βιολί, ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ ΓΑΪΤΑΝΟΥ βιόλα, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΥΛΟΣ τσέλο, ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ κοντραμπάσο

 

Τιμές εισιτηρίων

Περιορισμένης ορατότητας 8 €

Δ' Ζώνη 15 €

Γ' Ζώνη 20  €

Β' Ζώνη 30 €

Α' Ζώνη 40 €

Διακεκριμένη Ζώνη 50 €

*Η κατηγορία "ΜΕΙΩΜΕΝΟ" αφορά τους δικαιούχους εκπτωτικών εισιτηρίων (Φοιτητικό, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών)

ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Ακαδημίας 59, Ομόνοια Αθήνα, 106 79

Οδηγίες πρόσβασης

Παραστάσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

5,00€ - 25,00€
May 12 ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
4,00€ - 20,00€
Apr 29 ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
5,00€ - 25,00€
May 14 ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Κορυφή